- Written by Učenički dom Split
- Published: 29 sij. 2018
Zanimljivosti u vezi hrane - Da nije kineskom caru, prema legendi, prije pet tisuća godina slučajno upala suha kamelija u vodu koju je običavao dati prokuhati prije konzumacije, čaj bi se možda otkrio puno kasnije... Vjeruje se da se ljekovitost jogurta otkrila prije tisuću i po godina na prostoru današnje Bugarske kada se mlijeko prenosilo na leđima u vrećama od janjeće kože i što vrućina, što tjelesna toplina učinili su svoje... Sendvič je nazvan prema jednom grofu koji je bio strastveni kockar i da ne bi prekidao dugotrajnu igru naredio bi slugama da mu donesu govedinu između dva komada kruha. Čips je 1853. je bila smicalica glavnog kuhara jednog restorana u državi New York kojem je bila namjera osvetiti se nezadovoljnom gostu zbog debelo narezanog pomfrita, te je narezao krompir tanko poput papira i obilno ga posuo sa solju - umjesto da se gost uvrijedi, oduševio se, a umjesto da kuhar George Crum patentira svoj proizvod to je učinila jedna američka kompanija... Jedna od najvećih izvoznih proizvoda Australije - jabuka Granny Smith, dobila je naziv po gospođi Mariji Ann Smith koja je njezino sjeme slučajno pronašla na odlagalištu otpada i uvelike je zaslužna za njezinu popularnost. A za sladoled na štapiću možemo biti zahvalni jednom jedanaestogodišnjaku - Franku Eppersonu, koji je 1905. godine zaboravio popiti svoj sok i ujutro ga našao smrznutog, te ga je kao takvog počeo prodavati na štapiću, nazvavši ga Popsicle. Edukativni pano sa svim ovim zanimljivostima priredila je odg. Željana Puizina.
Posted in Događanja